Documentaire Prijsvechter

Sorry, Dutch only

 

De documentaire Prijsvechter is een driedelige serie die gaat over ‘goedkope’ winkels als de Action.

 

Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop voor zo weinig geld. De verleiding van spulletjes voor een prikkie is (ik geef toe) onweerstaanbaar. Roland Duong en Marijn Frank gaan op onderzoek uit naar de koopjes. Hoe kan het allemaal zo goedkoop? Scheelt het echt zoveel geld als dat wij denken?

Marijn Frank begint de zoektocht naar wat haar kooplust zo drijft. Bij het zien van een product koppelen we er schijnbaar direct een prijs aan. Prijsvechters als Action, Big Bazar en Flying Tiger doen goede zaken. Spulletjes die de boel meer gemak geven of o zo leuk zijn voor een Instagram plaatje.

Roland Duong gaat ondertussen op onderzoek naar de goedkope verborgen schatten bij de Action. Ook gaat hij op bezoek bij Ria Struik, de allergrootste fan van de Action. Haar Facebookpagina van de Action heeft meer dan 300.000 fans(!). In de tweede aflevering gaan ze naar China en onderzoeken ze het effect van globalisering op de Chinezen en op het Westen. Spoiler alert: de Chinezen verdienen ineens een stuk meer.

De derde aflevering gaat over de invloed van deze prijsvechter op ons koopgedrag en op het milieu. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft het milieu flink te lijden onder onze koopdrang. De laatste aflevering laat het effect van al het plastic zien.

Als jij dit stuk leest, dan knaagt het ook bij jou. Hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in de winkels. En tegen welke prijs? Zijn we van de consumptiemaatschappij in de wegwerpmaatschappij terechtgekomen?

Prijsvechter is online nog te zien via de volgende link lees ook het interview met Marijn Frank & Rolan Duong.