Bijzonder Istanbul

 

Istanbul is een stad vol contrasten, een smeltkroes van diverse culturen. De oorsprong van Constantinopel is duidelijk nog te zien in het oude gedeelte van de stad de wijk Sultan Ahmet, de bezienswaardigheden Blauwe Moskee, Aya Sofia en Grand Bazaar zijn prachtig.

 

Geen fan van de geschiedenis of na een dagje al klaar in het ‘oude’ Istanbul vol moskeeën, paleizen en geheime tuintjes? Bezoek ook zeker de bazaars waar je bijzondere eyecatchers treft, bijvoorbeeld de kleurrijke handgemaakte lampen of kilims klaar voor een nieuw leven.

 

Ja, helemaal klaar in het oude gedeelte? De met vissers overladen Galata brug is de verbinding tussen de twee delen van Europees Istanbul. Loop de brug over naar de overkant en begin in het fijnste gedeelte van Beyoglu met kleine artistieke boetiekjes. Vergeet de hipsterwijk Karaköy niet. Voorheen was dit een rosse buurt, inmiddels omgetoverd en helemaal hip & happening geworden door alle kleine hotspots die zijn opgekomen (Karabatak, Unter zijn favorieten).

Een must-do in de avond is verse vis eten bij een van de vele restaurantjes aan het water onder de brug. Geen viseter? Ook de mezes zijn onweerstaanbaar.

 

Vergeet vooral het Aziatische gedeelte van Istanbul niet. Kadiköy is een van de oudste stadsdelen met een totaal andere belevenis dan de rest van Istanbul. Deze wijk is vooral heel relaxt en authentiek op een andere manier.