Je bent ergens wel bewust dat je iets goeds wilt doen. Je wilt anders consumeren, maar een curated closet is misschien een stap te ver. Je hoort veel over duurzame kleding maar stiekem heb je geen idee wat het is. Eco, fairtrade, ethisch verantwoord, recycled of duurzaam; is het allemaal hetzelfde? Of waar zit het verschil in?

Duurzaamheid is eigenlijk de basis verzamelnaam.

De officiële definitie van duurzaamheid volgens Van Dale is:
duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst)

1 lang durend

2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig

3 weinig belastend voor het milieu weinig: duurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren

Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft duurzaamheid als “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Met andere woorden: de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Het streven naar het bereiken van een ecologisch evenwicht.

Hoe kan dit geïntegreerd worden in mode?

Dit betekent dat de producten moeten worden geproduceerd zonder schade aan het milieu toe te brengen. Daarbij gaat het over de sociale gevolgen die een product kan hebben gedurende de totale levensduur.

Voordat kleding daadwerkelijk in de winkels hangt heeft het al een enorme reis achter de rug. Het gemiddelde proces ziet er als volgt uit:

  • in de meeste gevallen groeit de ruwe grondstof op het land en wordt het geplukt,

  • gewassen en gekamd,

  • bewerkt tot draden,

  • vervaardigd tot een stof,

  • vervolgens geknipt,

  • in elkaar gezet door gebruik van diverse naaimachines

  • naar de winkel doorgestuurd.

Dit is puur het materiaal. Om dit materiaal tot een kledingstuk te maken zijn er mensen nodig die het materiaal vervaardigen en maken tot een kledingstuk. Ook zijn er mensen die wel betrokken zijn in het proces maar het kledingstuk niet daadwerkelijk zien (denk aan ontwerpers, inkopers, verkopers en logistieke mensen).

 

Het maken van een kledingstuk heeft vrij veel verschillende facetten en er zijn ook verschillende manieren om te kijken naar duurzaamheid in kleding. Het is te verdelen in ecologisch, sociaal of economisch.
Oké, het verschil tussen deze drie?

Eco, milieuvriendelijk of biologisch, spreekt voor zich – kijkt alleen naar het milieu gedeelte. Worden er bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen gebruikt en de hoeveelheid water en energie die verbruikt wordt.

Sociaal kijkt naar alles waar mensen bij betrokken zijn, denk aan de mensen die katoenplukken of de makers van een product in een fabriek of atelier. Sociale initiatieven als Fair Trade en Fair Wear leggen de focus op hoe er gewerkt wordt. Hoeveel uur wordt er gewerkt? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Komen er giftige stoffen vrij in het proces en krijgen de mensen die hiermee werken beschermingsmiddelen?

Economisch is hoe de mensen betaald worden naar de standaard van het land waar ze wonen. Logisch toch? Helaas is het tegendeel waar, in de meeste kleding fabrieken moet het hele gezin lange dagen werken (iedere dag) om daarnaast net een dak boven hun hoofd te hebben en te kunnen eten.

Als we het cirkeltje rond maken betekent dit dat biologisch katoen niet per definitie ethisch of economisch verantwoord is. Hoewel de kans wel groter is, als een producent voor biologisch katoen kiest zal deze zich bewust zijn van de graadmeters sociaal & economisch.

De kledingindustrie is enorm vervuild (zo zijn er meer dan 150 mensen nodig om 1 kledingstuk te produceren). Van het begin tot eind is het proces zo ingewikkeld dat het onmogelijk lijkt om het hele keten proces te controleren.

Gelukkig is de industrie wel aan het veranderen. Steeds meer producenten/ merken zijn bezig met duurzame initiatieven. Hoe weet je of een zowel milieuvriendelijk, als ethisch en economisch verantwoord is? Er zijn diverse keurmerken die zich met verschillende onderwerpen bezighouden. Daarom hebben duurzame producten vaak certificaten.

Ik kan me voorstellen dat je niet altijd de check wilt doen op de certificaten dus hierbij een simpele vijf check voor het doen kopen van een duurzaam kledingstuk!

Stel je voor.. Dinsdag einde middag, net je laatste afspraak gehad en je loopt even snel een rondje in de stad omdat je een tegek! outfit nodig hebt voor … (vul in je voor jezelf). Je loopt een boetiekje binnen en daar het hangt het jurkje dat jij moet hebben. Je ziet zelf al helemaal flaneren met die fantastische gympen die je laatst hebt gekocht. Je past het jurkje en het zit als gegoten, deze gaat mee naar huis! Stiekem hoor je het stemmetje in je hoofd die je doet denken aan de documentaire The True Cost maar je fluistert jezelf toe ‘nu even niet’. Tuurlijk hoop je dat het jurkje ethisch verantwoord gemaakt is, maar zeker weten doe je het niet. Je koopt het jurkje en je belooft je zelf trouw de volgende keer echt meer onderzoek te doen.

No worries, je bent niet de enige die dit doet. Het feit dat je nu deze blog leest getuigt dat je de volgende keer echt anders zal handelen en daar zijn wij (en jij hopelijk ook) heel blij mee!

Okay, here we go! Deze 5 checks helpen jou de volgende keer kiezen.

#1: Ga ik dit meer dan 50 keer dragen?

Wist je dat een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen wordt voordat het wordt weggedaan? Zonde toch? De eerste stap is daarom draag je jurk (of welk kledingstuk dan ook) meer dan 50 keer. Maak het op! Dus volgende shopronde stel jezelf de vraag: ga ik dit meer dan 50 keer dragen? Is het antwoord nee? Dan laat je het kledingstuk hangen.

#2: Wat weet je over het merk?

Het lijkt vanzelfsprekend om niet meer bij de Primark of Zara te shoppen als je bewust wilt shoppen. Een duurder merkt hoeft niet automatisch te betekenen dat het ook beter of duurzamer is. Gelukkig zijn er al veel merken die zich profileren als duurzaam. Ook zijn initiatieven als Good On You en Rank a Brand die hebben uitgezocht hoe duurzaam een merk is. Je typt het merk in en je krijgt een samenvatting terug van hoe goed het merk scoort op gebied van duurzaamheid. In plaats van zelf uitzoeken kun je natuurlijk ook in de winkel vragen waar het product vandaan komt. Dat creëert ook weer een vorm van awareness in de winkels dat er vraag is naar duurzame kleding.

#3: Heeft het kledingstuk een keurmerk?

Voor kleding zijn er diverse keurmerken die aantonen of het kledingstuk eerlijk en milieuvriendelijk is geproduceerd. Het keurmerk is meestal te vinden op het prijskaartje of op het waslabel. Wat de keurmerken betekenen kun je vinden op de keurmerkwijzer van Milieu Centraal.

#4: Wat staat er op het prijskaartje/ waslabel?

Vele duurzame merken zijn wat kleiner en dan kan het lastig of te duur zijn om een keurmerk krijgen. Als je geen keurmerk kan vinden hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat het kledingstuk niet duurzaam is. Kun je geen keurmerk vinden dan kun je ook kijken naar het waslabel of prijskaartje. Duurzame labels maken vaak kenbaar dat ze duurzaam zijn en op welke manier ze duurzaam zijn. Ook kun je op het waslabel kijken van welk materiaal het kledingstuk gemaakt is. Het materiaal en de plek waar het is kun je al redelijk veel informatie vandaan halen.

# 5: Stel dat het kledingstuk niet duurzaam is, is er dan een alternatief voor?

Helaas is 99% van de kleding in de winkels nog steeds niet duurzaam. Na deze checklist zul je waarschijnlijk tot de conclusie komen dat het kledingstuk die je op het oog hebt niet duurzaam is. Geef niet op!

Alternatieve manieren om je kledingstuk toch te vinden zijn:
– kijk bij tweedehands winkeltjes of online platformen als United Wardrobe, The Next Closet of Marktplaats.
– kijk bij merken die zich kenbaar maken als duurzaam of er een kledingstuk is die lijkt op wat je eigenlijk wilt hebben. Beter alternatief is natuurlijk om direct al te beginnen met kijken naar duurzame labels, scheelt een hoop uitzoekwerk 😉

Ana Dyla is een duurzaam sieradenlabel van Nederlandse bodem. De essentie van Ana Dyla is stralen met sieraden, je persoonlijkheid laten spreken en een statement durven maken voor een mooiere wereld. Neem eens een kijkje in onze collectie!

Gerelateerde artikelen

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen? Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron van magie en kracht voor sjamanen en andere healers. Edelstenen zijn mineralen, in de natuur voorkomende anorganische materialen met een constante chemische samenstelling...

Lees meer
Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron kracht voor sjamanen en andere healers. De magie is betoverend al is het alleen uit de schoonheid en kleur die de natuur ons geeft. Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt...

Lees meer