Good karma

“Weer wat karmapunten gescoord”, een uitspraak die ik met enige regelmaat in mijn omgeving hoor. Iets goeds doen, om iets goeds terug te krijgen. Maar zo simpel laat het begrip Karma zich niet uitleggen. Letterlijk vertaald betekent Karma ‘actie’ of ‘daad’. Het hangt samen met de wet van oorzaak en gevolg. En veronderstelt dat alles dat we doen (oorzaak) op korte of langere termijn bij ons terugkomt (gevolg). Het is een natuurwet die voor iedereen opgaat. Of je er nou bewust in gelooft of niet.

Verbale, mentale en fysieke Karma vormen zaadjes voor de toekomst

Als je altijd teveel eet, word je dik. Als je niet beweegt, wordt je lichaam stijf. Als je niet stofzuigt, wordt je huis stoffig. Oorzaak en gevolg. Positieve activiteiten brengen in het algemeen gelukkige ervaringen en negatieve activiteiten brengen problemen en persoonlijk lijden. Jouw acties vormen de zaadjes voor wat zich manifesteert in jouw leven.

‘Weer wat karmapunten gescoord’

Maar de filosofie gaat verder. Niet alleen fysieke acties vormen zaadjes, maar ook verbale en mentale acties hebben een Karmische uitwerking. Alles dat wij doen, zeggen en denken bepaalt wat er zich in dit leven – en in toekomstige levens for that matter – ontvouwt. Het moge duidelijk zijn dat positieve Karma gevormd wordt door constructieve kwaliteiten, denk aan compassie, oprechtheid, moed, zelfbeheersing, discipline en het liefdevol behandelen van andere levende wezens en de natuur.

Karma gaat niet enkel op voor individuen, maar ook voor bedrijven. Wij, als Ana Dyla, produceren bijvoorbeeld eerlijke, duurzame en handgemaakte sieraden. Dat is niet iets dat we zomaar roepen (verbale Karma), het is iets dat we diep van binnen geloven (mentale Karma). Waar we écht voor staan. Eerlijke sieraden, met liefde gemaakt en met liefde gedragen. Oorzaak en gevolg. Daarom trekken we onze missie zoveel mogelijk door in het hele productieproces. Gebruiken we gerecyclede materialen, stenen uit de natuur in plaats vanuit mijnen en bieden we al onze teamleden eerlijke lonen en een verzekering (fysieke Karma).

Boeddhistische karma

Persoonlijk kan ik me het meeste vinden in de Boeddhistische visie op Karma. De Boeddhisten leggen namelijk de focus op het bevrijdende potentieel van het huidige moment. De Karmische acties vanuit het verleden behoren bij het verleden, daar hebben we geen invloed meer op. Maar in het hier en nu hebben we áltijd een keuze in wat we denken, doen en zeggen. En zo beïnvloeden we onze ervaringen op dit moment, en daarmee onze toekomst.

Mentale acties wegen het zwaarst

Onze gedachtens gaan voorafgaand aan alles dat we doen of zeggen. Hier worden de allereerste zaadjes gepland voor good Karma. We kunnen nog zo’n grote glimlach opzetten, problemen weglachen en roepen dat we gelukkig zijn, als we dit op onbewust niveau niet voelen of geloven stort het zelfgecreëerde kaartenhuis vroeg of laat alsnog in.

Zo beïnvloedt een diepe innerlijke overtuiging van bijvoorbeeld eenzaamheid, ‘niemand houdt van mij’, ‘ik blijf altijd alleen’, ‘wie wil er nou met mij zijn’, onbewust hoe we de wereld zien en wat we op ons afroepen. Het zit namelijk in onze aard om continu te bevestigen wat we geloven ‘zie je wel’. Dit maakt dat we gebeurtenissen aantrekken waarmee we dat ‘gewenste’ gevoel alsmaar herleven. En dit blijft net zo lang doorgaan tot we onze negatieve innerlijke overtuigingen weerleggen.

Karma gaat dus om het doorbreken van ongezonde (mentale) gewoonten om het persoonlijke lijden in het NU te stoppen. Om ruimte te maken voor het ervaren van vreugde en plezier.

Waarom ‘intentie’ een grote rol speelt bij Karma 

De belangrijkste ingrediënten voor good Karma zijn de mentale intenties achter ons handelen. Handelen we vanuit angst voor een tekort of een behoefte aan wraak, dan vormen dit destructieve Karmische activiteiten en brengen we onszelf uiteindelijk schade toe.

Wie handelt vanuit (zelf)liefde, gelijkwaardigheid en een goede bedoeling, handelt zuiver. Je mag er vanuit gaat dat als jouw intentie zuiver is, jouw handeling ook goed is en de uitkomst zoals bedoeld. Ook al zijn de gevolgen in jouw ogen pijnlijk of moeilijk, bijvoorbeeld als je iemand verdriet doet. Loslaten gaat nou eenmaal samen met rouw, hoe ‘juist’ de handeling of beslissing ook is. We hebben het donkere nodig om het licht (weer) te kunnen zien. Om zelf te groeien en om een ander de kans te geven om ook te groeien.

Negatieve Karma zuiveren om geluk te ervaren

Negatieve Karma wordt gevormd door bijvoorbeeld liegen, bedriegen, roddelen, negatieve gedachten, manipuleren, stelen, pronken, egoïsme… you get my point. Maar ook door jezelf liefde te onthouden creëer je negatieve Karma ‘ik verdien dit niet’.

Dit betekent niet dat je van negatieve Karma de rest van je leven de gevolgen moet ervaren. We doen allemaal wel eens iets dat niet zo zuiver is en het gaat niet om belonen of straffen. Het gaat om het huidige moment. Je er bewust van zijn dat je op elk moment kunt kiezen om je intentie te veranderen van destructief naar constructief.

4 stappen om Karmische patronen te doorbreken 

 

Door je te focussen op de vier stappen hieronder leer je negatieve Karmische patronen doorbreken

Erkennen, betreuren & doorleven: Het Universum wil dat we alles dat we mee ‘moeten’ maken, ook daadwerkelijk doorleven. Hiervoor is het belangrijk om gevoelens van schuld, verdriet en woede in de ogen aan te kijken. Ze niet weg te stoppen en onszelf er niet om af te wijzen. Schrijf je gedachten op. Is het de waarheid? Ligt er misschien iets onder? Onderzoek waarom je reageert zoals je doet en ook waar je bepaalde emoties in je lichaam voelt. Erken patronen en emotionele zelfkwelling. En onthoud dat binnen de Karmische filosofie acties op zichzelf nooit als ‘goed’ of ‘slecht’ beschouwd worden. Ze ZIJN gewoon.

Veranderingen doorvoeren: Wij mensen zijn in staat zijn om onheilzame overtuigingen te weerleggen door onze gedachten bewust te kiezen. Door ons brein te herprogrammeren. Hoe diep je ook in de put zit, hoeveel shit je ook op je bord krijgt, je hebt altijd een keuze in de gedachten die je gelooft. Besluit voor jezelf om niet langer mee te gaan in negatieve overtuigingen en patronen. Het werken met intenties en affirmaties zijn krachtige tools om patronen te doorbreken en alles dat achter ons ligt los te laten. En wees in dit proces mild voor jezelf; Rome is immers ook niet op één dag gebouwd. 

Bewustzijn leven: Naast de bewuste keuzes die we maken gaat Karma ook over onbewuste overtuigingen, handelingen en gevoelens. Als je altijd alles op de automatische piloot doet, kan je door het gebrek aan ‘aanwezigheid’ zeeën van ongewenste Karma creëren. Juist hier ligt onze uitdaging. Soms zitten gewoonten en patronen zo in ons systeem verweven dat we niet eens doorhebben hoe het ons leven (negatief) beïnvloedt. Haal ze naar je bewuste wereld door regelmatig stil te staan bij wat je doet. Is het nog in lijn met wie jij bent en hoe jij wilt leven?

Verantwoordelijkheid en vertrouwen: De enige die verantwoordelijk is voor het geluk in jouw leven ben je zelf. Zonder uitzondering. Altijd. Punt. We zijn allemaal gezegend met de krachtige interne gids die intuïtie heet. Als we hierop leren varen en vertrouwen, dan komt er een innerlijke kracht naar boven waarmee je precies dat leven kan creëren dat je wenst.

Maike

Maike is tekstschrijver, bewustzijn teacher, Shiatsu (stoel)masseur én Shiatsu therapeut in opleiding. Middels woorden, workshops en lichaamswerk inspireert ze anderen tot zelfreflectie en bewustwording. Om jezelf en het leven te kunnen omarmen vanuit liefde, vertrouwen en vrijheid. Zodat het kan stromen. Van binnen naar buiten. Jij ervaart hoe sterk je intuïtie is en dat je erop kan vertrouwen dat het leven altijd vóór je werkt als jij je hart volgt.

 

Meer weten over Maike? Zie: www.slowcoach.works, www.burninblog.nl of volg haar op Instagram. Haar eerstvolgende workshop High Spirit Schrijven is op het Healing Garden Festival, check it out!

Gerelateerde artikelen

9 tips om duurzame kleding te dragen

9 tips om duurzame kleding te dragen

blog 9 tips om duurzame kleding te dragenDuurzame kleding kopen kan een echte struggle zijn, tenminste als je niet weet hoe en waar je moet beginnen. Maak het jezelf makkelijker: met deze tips wordt duurzaam shoppen leuk! Het is wel helder dat de mode-industrie toe is...

Lees meer