Wortel-chakra

Edelstenen staan bekend om hun heilzame werking op lichaam en geest. Afhankelijk van het type steen kan je ze inzetten voor het zuiveren en balanceren van je Chakra’s. Ik vertel je waar de Chakra’s voor staan, hoe je disbalans kunt herkennen en welke stenen mogelijk een gunstige uitwerking hebben. Ook deel ik affirmaties die je kunt inzetten om het zuiveren van jouw Chakra’s kracht bij te zetten. 

In deze blog trap ik af met de: Muladhara, oftewel de Wortel- of Basischakra. 

 

First things first: wat zijn Chakra’s ook alweer precies?

De Chakra’s weerspiegelen 7 energiecentra in ons fysieke lichaam, eeuwen geleden ontdekt door Indiase zieners en genezers. Officieel hebben ze er 114(!) vastgesteld, maar de 7 zoals ze in de yogales ook vaak worden aangestipt, vormen de belangrijkste. Hoewel Chakra’s niet tastbaar zijn – het is immers energie – kunnen sensitieve mensen ze wel voelen. En ook als je ze niet kan voelen, iedereen is in staat om ze ten alle tijden te balanceren en activeren.

Dat is fijn, want de 7 Chakra’s staan direct in verband met het welzijn en de levenskracht die we ervaren. Chakra onderzoek leidt dan ook tot een verdiept inzicht in jezelf. Het bevordert lichaamsbewustzijn en een doorvoelde realisatie dat alles met elkaar verbonden is. Het is een manier om patronen te leren (her)kennen en (terug) in je kracht te gaan staan.

Alles is energie en alles is één

Om het ‘Chakra-systeem’ te kunnen (be)grijpen is het allereerst belangrijk dat je aanneemt dat alles in en om ons heen uit energie bestaat. Uit trillingen. Objecten die in onze ogen uit materie bestaan worden spiritueel gezien als een manifestatie van energie. Ze trillen nog steeds op een bepaalde frequentie en zijn dus niet ‘vast’.  

Het woord ‘Chakra’ laat zich vanuit het Sanskriet vertalen naar rad of wiel. Daarom spreken yogi’s en meditatieleraren vaak over het visualiseren van roterende, gekleurde draaikolken aan de voorkant van de ruggengraat, waarlangs de Chakra’s omhoog lopen. Via de Chakra’s absorberen wij de Kosmische energie om deze in te zetten voor ons grootste goed. Iedere Chakra schijnt licht op een bepaald deel van het lichaam en vertelt ons iets over het functioneren hiervan op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Alles is energie en alles hangt samen. Dus een blokkade in de ene Chakra kan zorgen voor een blokkade in een andere. En als we dit blijven negeren blokkeert het ons dagelijkse functioneren. We verliezen het contact met de natuurlijke flow van het leven zoals het bedoeld is (voor ons).  

Wortelchakra: de stabiele basis om JIJ te zijn

De Wortelchakra is gesitueerd aan het uiteinde van de wervelkolom. Deze eerste Chakra staat voor overleven, veiligheid en aarding. Het is onze verbinding met Moeder Aarde. Een energie die te maken heeft met onze eerste levensbehoeften, zoals eten, onderdak en geborgenheid. Alleen als we ons veilig voelen kunnen we vrij leven en diep van binnen gelukkig zijn.

Is je Wortelchakra in evenwicht dan voel je je stabiel, gegrond en heb je een sterke wil om te leven. Je hebt vertrouwen in de toekomst en voelt je verbonden met jezelf, de natuur en de mensen om je heen. Vanuit deze geaardheid kan je vol (zelf)vertrouwen en daadkracht het leven creëren dat je wenst. Je leeft in het hier en nu. Ontvankelijk en aanwezig.

Disbalans maakt angstig en onzeker

Is je Wortelchakra uit evenwicht dan voelt het leven op Aarde als een onveilige plek om te zijn. Je hebt weinig vertrouwen in jezelf, jouw toekomst en het leven an sich. Geld kan een leidende factor zijn in de keuzes die je maakt, waardoor je steeds verder van jezelf en jouw zielsverlangen komt te staan. Angsten maken dat je het leven wilt controleren en je zoekt het geluk in omstandigheden en mensen buiten jezelf om. Je klampt jezelf vast aan het creëren van (materiële schijn)zekerheden.  

 • Op emotioneel niveau kan dit bijvoorbeeld tot uiting komen in een gebrek aan eigenwaarde of daadkracht, existentiële angsten (voor eenzaamheid of kwetsing), depressieve gevoelens, stress, egoïsme, controlerend of impulsief (destructief) gedrag en het aannemen van een slachtofferrol.
 • Op fysiek niveau kan het onder andere tot uiting komen in een gebrek aan energie, darmklachten, obstipatie, lage rugpijn, koude handen/voeten, spataderen, bloedarmoede of een wisselende bloeddruk.

Ondersteunende stenen voor de Wortelchakra

Zoals ik al zei vibreren wij op een bepaalde energetische trillingsfrequentie. Net als alles om ons heen. Zo ook de Chakra’s en zo ook edelstenen. Deze trilling maakt dat stenen heilzaam kunnen zijn voor ons (gevoel van) welzijn. Een lage trilling kan bijvoorbeeld zorgen voor wat meer peace of mind en aarding. En een hele hoge trilling kan je op spiritueel niveau ondersteunen tijdens het mediteren om een betere verbinding te maken met je hogere Zelf.

Rode, zwarte en/of bruine stenen werken veelal op de frequentie van de Wortelchakra. Hieronder een aantal stenen waar wij bij Ana Dyla fan van zijn:

 • Rookkwarts: Beschermend, aardend en reinigend voor lichaam, geest en ziel. Brengt ontspanning, wat haar geschikt maakt voor stress, (faal)angst en depressiviteitsklachten. Deze steen bevordert concentratie en een positieve mindset.
 • Zwarte Toermalijn: Beschermend en balancerend voor lichaam en geest. Verwijdert negatieve energieën en helpt bij het doorbreken van angsten, destructieve gedachten en gedragspatronen. Deze steen brengt ontspanning, zelfvertrouwen en voorspoed.
 • Citrien: Bevordert zelfvertrouwen, zelfexpressie en fysieke energie. Ondersteund bij het doorbreken van angsten, destructieve gedachten en gedragspatronen. Deze steen trekt voorspoed, succes en levensvreugde aan.

Leg de stenen in je huis, gebruik ze tijdens een meditatie of draag ze als een sieraad op je lijf.   

Herschrijf je gedachtepatroon om je Wortelchakra te zuiveren

Stenen en affirmaties gaan goed samen als het gaat om het proces van zelfrealisatie. Ze versterken elkaar. Het gebruik van affirmaties is gebaseerd op het principe dat ons brein gelooft wat wij haar vertellen en laten zien. Het actief herhalen van bemoedigende woorden over jezelf beïnvloedt ons onderbewustzijn en herprogrammeert daarmee oude, destructieve overtuigingen zodat ze uit ons systeem kunnen verdwijnen.  

Een affirmatie is een bekrachtiging van hoe je je WILT voelen, dus je hoeft het op dit moment nog niet zo te voelen. Kies hieronder intuïtief een affirmatie – of een combinatie van meerdere – waarmee je wilt werken. Die jou gevoelsmatig kracht bij kan zetten. Neem je voor om deze de komende maand te pas en te onpas in je gedachten te laten doorklinken. Waar je ook bent. Vijftig keer per dag is nauwelijks genoeg – maar ga niet tellen! 😉.

Affirmaties

 • Ik ben waardig, precies zoals ik ben. En ik zit super lekker in mijn vel.
 • Ik ben veilig en ik word geleid, waar ik ook ben en in welke situatie ik me ook bevind.
 • Ik ben vol vertrouwen. Het Universum staat achter me.
 • Ik kies liefde boven angst.
 • Ik waardeer mezelf en voed mezelf met eten, beweging en mensen waar ik energie van krijg.
 • Ik ben kalm en evenwichtig. Sterk en krachtig.
 • Ik ben trots op mezelf en geniet van het leven dat ik creëer.
 • Ik zit bomvol energie en zelfvertrouwen. En dat straal ik uit.
 • Verkeerde beslissingen bestaan niet. Ik vertrouw op mijn intuïtie.
 • Alle keuzes die ik maak dienen mijn hoogste goed.
 • Alles komt naar me toe op het juiste moment.

  Jouw innerlijk werk leidt tot externe wondertjes

  Ik werk graag met spiegelbriefjes om mezelf continu te confronteren met de affirmatie die mij op dat moment dient. Dat is zo simpel als: schrijf de woorden op een briefje en plak deze op je spiegel. Probeer daarnaast een vast moment te prikken waarop je de affirmatie hardop uitspreekt tegen jezelf. Bijvoorbeeld direct na het opstaan als boost voor je dag of na het tandenpoetsen voor je je bed induikt. Voelt hardop uitspreken (nog) niet goed? Opschrijven kan ook. Dit zet hetzelfde breinproces in werking.

  Heb geduld met jezelf en geniet van de momenten dat je ineens opmerkt dat jouw innerlijke transformatie zich ook manifesteert in externe acties en gebeurtenissen. Geniet van de kleine wondertjes die zich steeds vaker lijken te ontvouwen op jouw levenspad.

  Wellicht overbodig om te vermelden, maar zie de heilzame werking van stenen en affirmaties altijd als ondersteuning van een persoonlijk (genezings)proces of omgang met bepaalde hooggevoeligheden, niet als vervanging van reguliere medische behandelingen voor fysieke en mentale klachten.

  Maike

  Maike

  Maike is tekstschrijver, bewustzijn teacher, Shiatsu (stoel)masseur én Shiatsu therapeut in opleiding. Middels woorden, workshops en lichaamswerk inspireert ze anderen tot zelfreflectie en bewustwording. Om jezelf en het leven te kunnen omarmen vanuit liefde, vertrouwen en vrijheid. Zodat het kan stromen. Van binnen naar buiten. Zodat je ervaart hoe sterk je intuïtie is en dat je erop kan vertrouwen dat het leven altijd vóór je werkt als jij je hart volgt.

  Meer weten over Maike? Zie: www.slowcoach.works, www.burninblog.nl of volg haar op Instagram. Haar eerstvolgende workshop High Spirit Schrijven is op het Healing Garden Festival, check it out!

  Gerelateerde artikelen

  Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

  Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen? Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron van magie en kracht voor sjamanen en andere healers. Edelstenen zijn mineralen, in de natuur voorkomende anorganische materialen met een constante chemische samenstelling...

  Lees meer

  Hoe herken je echte edelstenen?

  Hoe herken je echte edelstenen Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron kracht voor sjamanen en andere healers. De magie is betoverend al is het alleen uit de schoonheid en kleur die de natuur ons geeft. Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt...

  Lees meer