In het hier en nu leven, dankbaarheid koesteren en je bewust zijn van je impact op de wereld. We willen het allemaal wel, maar soms is het best een opgave om je niet te verliezen in de ratrace van alledag.


Toch is het goed om wat vaker af te stappen van de automatische piloot. Op die manier kun je namelijk beter leven volgens de waarden die jij belangrijk vindt – bijvoorbeeld minimalistisch leven of van betekenis zijn voor je omgeving. Met deze tips wordt het voor jou makkelijker om keuzes te maken die je helpen een bewust(er) leven te leiden.

 

1. Schrijf (het liefst iedere dag)

Door te schrijven kun je je gedachten ordenen op papier. Ook helpt het je bij het verkrijgen van inzicht. Zo kun je een dagboekje bijhouden waarin je elke avond kort omschrijft waar je die dag dankbaar voor bent geweest, of waarin je ’s ochtends opschrijft waarvan je vandaag hoopt te gaan genieten. Op die manier ben je je bewuster van wat je meemaakt en kun je dubbel genieten van fijne dingen, namelijk op het moment zelf én op het moment dat je erover schrijft.

2. Reflectie, reflectie, reflectie

Reflecteren kun je op eigenlijk alles in je leven. Op je relaties, je werk, je vriendschappen, je gedrag, ga zo maar door. Door regelmatig te reflecteren, word je je bewuster van hoe je je leven vormgeeft en kun je er vervolgens bewust voor kiezen om bepaalde dingen anders te doen. Een voorbeeld: reflecteer eens op alles wat je koopt in een week. Zitten daar misschien veel (goedkope) kledingstukken, plastic producten, ongezonde etenswaren of onnodige hebbedingetjes tussen, terwijl je het eigenlijk heel anders zou willen doen? Het reflecteren helpt je om je hier bewust van te worden. Vervolgens kun je andere keuzes maken die beter passen bij de waarden die jij belangrijk vindt.

3. Kijk eens kritisch naar hoe jij je tijd spendeert

Gaat bij jou thuis iedere avond de televisie aan, maar zou je eigenlijk liever een mooie wandeling maken of een goed boek lezen? Ga je klakkeloos met je vrienden mee naar elk feestje terwijl je eigenlijk weleens behoefte hebt aan een weekend niks? Veel gewoontes sluipen ons leven binnen en worden onderdeel van ons leefritme. Daar is helemaal niets mis mee, tenzij jij behoefte hebt aan andere dingen dan je nu doet. Kijk daarom eens kritisch naar hoe jij op dit moment je kostbare tijd spendeert. Eventueel kun je een lijstje maken van dingen die je graag dagelijks of wekelijks in je leven zou willen introduceren. Vervolgens kun je deze dingen inplannen door ze te verruilen voor gewoontes waar je eigenlijk graag vanaf wilt. Mediteren in plaats van doelloos zappen, bijvoorbeeld.

4. Focus op je ademhaling

Ademen is iets wat we ieder uur, elke minuut en iedere seconde van de dag doen. En dat is maar goed ook, want zonder te ademen kunnen we natuurlijk niet leven. Door je te focussen op je ademhaling focus je je automatisch op het moment. En in het moment leven betekent bewust leven. Door je bewust te zijn van je ademhaling breng je je aandacht naar het hier en nu en kun je letterlijk even stilstaan in de chaos van alledag. Eventueel kun je hier een korte mediteeroefening van maken.

Onthoud tenslotte: ervoor kiezen om een bewuster leven te leiden is al een prachtige eerste stap richting een conscious lifestyle. Je bent je er dan namelijk al van bewust dat het ook anders kan. Vervolgens is het tijd om de mogelijkheden te onderzoeken. Je hebt het in je. Succes!

 

 

Eline
Freelance copywriter en redacteur Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Het liefst schrijft ze die verhalen zelf op. Of de woorden nu uit de mond van een kind, een ondernemer, een wereldverbeteraar, een BN’er of een 90-jarige komen; deze Achterhoekse heeft van aandachtig luisteren haar hobby gemaakt en van verhalen schrijven haar werk. Bewust leven, duurzaamheid, stijl, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept. Meer weten over Eline? Ga dan naar www.elinehoffman.com.

Gerelateerde artikelen

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen? Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron van magie en kracht voor sjamanen en andere healers. Edelstenen zijn mineralen, in de natuur voorkomende anorganische materialen met een constante chemische samenstelling...

Lees meer
Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron kracht voor sjamanen en andere healers. De magie is betoverend al is het alleen uit de schoonheid en kleur die de natuur ons geeft. Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt...

Lees meer