We worden ons allemaal steeds beter bewust van de footprint die we achterlaten. We eten minder (of geen) vlees, leggen zonnepanelen op onze daken, rijden vaker elektrisch en doen bewuster onze boodschappen. Een goede ontwikkeling die leidt tot een duurzamere manier van leven. Het mooie is dat je door duurzame keuzes te maken niet alleen zorgt voor de wereld om je heen, maar ook een persoonlijke groei doormaakt. Best of both worlds, toch?

Je kunt je kledingkast verduurzamen, je eetpatroon aanpassen, kiezen voor het openbaar vervoer in plaats van de auto, bankieren bij een groene bank, plastic vermijden, doneren aan groene organisaties en ga zo maar door. Wat jouw bijdrage aan verduurzaming van onze wereld ook is, aan al deze keuzes ligt bewustwording ten grondslag. Op een bepaalde wijze ben jij je bewust geworden van de noodzaak om iets te doen. Iets heeft jou getriggerd – ervan bewust gemaakt – om nú actie te ondernemen.

 

Bewustwording: de sleutel tot persoonlijke groei

Bewustwording is ook precies wat je nodig hebt om persoonlijk te groeien. Wie zichzelf wil ontwikkelen en veranderingen wil doorvoeren, moet zich allereerst bewust worden van zijn of haar huidige situatie. Met andere woorden: alleen als je je bewust wordt van hoe je leven er momenteel uitziet en welke consequenties dat voor jou (en je omgeving) heeft, is ontwikkeling en dus persoonlijke groei mogelijk.

Om jezelf te kunnen ontwikkelen moet je immers weten wat je startpunt is, voordat je concreet ergens naartoe kunt werken. Met het maken van duurzame keuzes is het eigenlijk niet anders: je constateert dat de manier waarop je je boodschappen doet, bankiert of plastic gebruikt aan verandering toe is en kiest ervoor om het voortaan anders te doen.

One step at a time

Zijn jouw ogen eenmaal geopend en weet je dat je het anders wilt doen, dan pak je misschien wel het liefst alles tegelijk aan. De veranderingen kunnen je niet snel genoeg gaan: kom maar door met dat ‘nieuwe leven’! Herkenbaar? Let wel op: duurzame verandering verloopt geleidelijk. Maak je té grote stappen, dan is de kans veel groter dat je vroeg of laat weer vervalt in je oude gewoontes. Loop dus – zeker in het begin – niet te hard van stapel.

Een betere manier om te beginnen aan een conscious lifestyle is het bekijken van documentaires, het lezen van boeken en het beluisteren van podcasts. Er bestaan talloze mooie titels die je kunnen inspireren en je behoefte aan een bewuster leven kunnen voeden. Vervolgens kun je er rustig over nadenken en bepalen wat voor jou de beste (eerste) stap is naar een bewuster, duurzamer leven.

 

Persoonlijk duurzaamheid

Een term die bovenstaand verhaal mooi samenvat is persoonlijke duurzaamheid. Persoonlijke duurzaamheid betekent dat je kijkt naar waar je staat, hoe het met jou gaat en wat jij nodig hebt én hiernaar handelt. Wanneer je dit helder hebt ben je veel beter in staat om je vervolgens bezig te houden met duurzame keuzes, omdat je die dan kunt afstemmen op wat het beste bij jou past.

Neem daarom af en toe een moment voor jezelf om stil te staan bij hoe je je voelt, wat je denkt, waar je blij van wordt, wat je nodig hebt en wat er in jou om gaat. Zo creëer je bewustwording. En dat is, zoals je inmiddels weet, hét onmisbare ingrediënt voor het maken van duurzame keuzes.

Eline
Freelance copywriter en redacteur Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Het liefst schrijft ze die verhalen zelf op. Of de woorden nu uit de mond van een kind, een ondernemer, een wereldverbeteraar, een BN’er of een 90-jarige komen; deze Achterhoekse heeft van aandachtig luisteren haar hobby gemaakt en van verhalen schrijven haar werk. Bewust leven, duurzaamheid, stijl, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept. Meer weten over Eline? Ga dan naar www.elinehoffman.com.

Gerelateerde artikelen

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen? Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron van magie en kracht voor sjamanen en andere healers. Edelstenen zijn mineralen, in de natuur voorkomende anorganische materialen met een constante chemische samenstelling...

Lees meer
Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron kracht voor sjamanen en andere healers. De magie is betoverend al is het alleen uit de schoonheid en kleur die de natuur ons geeft. Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt...

Lees meer