Steeds meer mensen ontdekken de kracht van meditatie en dat is niet voor niets. In een wereld die alsmaar veeleisender, drukker en chaotischer wordt is het des te belangrijker om af en toe even afstand te kunnen nemen. Letterlijk, maar ook in je hoofd. Mediteren helpt je daarbij.


Mediteren lijkt het ‘wondermiddel’ te zijn voor een bewust, gebalanceerd leven. In het Verre Oosten weten ze dat al eeuwen, de laatste decennia wordt deze zienswijze ook over de westerse wereld verspreid. In jouw zoektocht naar een goede balans tussen een leuk leven vol plezier en ambities en een bewuste, gezonde levensstijl ben je mediteren vást al eens tegen gekomen als gouden tip. Wellicht heb je het zelfs al eens geprobeerd, of er in elk geval een aantal artikelen over gelezen.


Door te mediteren train je je mind, net zoals je tijdens het sporten je lichaam traint. Hartstikke belangrijk, dus. Wil je graag eens proberen of mediteren iets voor je is maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of ben je nog wat sceptisch, maar stiekem ook wel heel nieuwsgierig? De volgende drie basisprincipes helpen je op weg.
Klaar voor een portie zen? Try it out:

 

1. Focus, focus focus

Door te focussen creëer je meer innerlijke rust. Je kunt bijvoorbeeld focussen op je lichaam, een bepaald deel van je lichaam, je ademhaling of op positieve gedachtes. Focussen op één ding en je daarbij niet laten afleiden door allerlei gedachtes die ongetwijfeld komen en gaan, dat is de kunst. Het is niet erg dat je andere gedachtes hebt tijdens het focussen; dat is heel logisch. Het gaat erom dat je je hier bewust van bent en dat je leert om je focus weer terug te brengen naar datgene waar je oorspronkelijk op aan het focussen was. (Snap je het nog? 😉)

Een focusmeditatie die je kunt uitproberen is de focus op positieve gedachtes. Wanneer je belemmerende – negatieve – gedachtes hebt, probeer daar dan eens positieve mantra’s tegenover te zetten. Focus op gedachtes die jou helpen in plaats van belemmeren. Denk bijvoorbeeld ‘Ik ben goed zoals ik ben’ en ervaar wat er met je gebeurt als je deze mantra een paar keer herhaalt.

2. Neem de tijd

Natuurlijk heb je een druk leven. Moet het werk af, de koelkast gevuld en het eten op tafel staan. En dan ook nog een half uur in kleermakerszit stilzitten? Dat past toch niet in de planning? Juist omdát we altijd maar bezig zijn met wat nog komen gaat of wat er in het verleden is gebeurd, is meditatie zo belangrijk. Anders vergeten we simpelweg te leven in het hier en nu en raast het leven aan ons voorbij.

De tijd nemen voor meditatie en mindfulness is daarom key. En het mooie is: je hoeft helemaal geen half uur per dag stil te zitten om rust in je hoofd te creëren. Ook tijdens het ontbijt, wanneer je in gesprek bent of tijdens je dagelijkse wandeling naar kantoor kun je een meditatie/mindfulness momentje inbouwen. Proef bewust wat je bij het ontbijt eet en geniet van iedere hap. Focus je volledig op je gesprekspartner in plaats van bezig te zijn met oordelen en je eigen verhaal. Kijk eens om je heen en verwonder je over de omgeving, de mensen en het weer. Stel je open en geniet.

3. Acceptatie

Iedereen loopt in zijn of haar leven tegen weerstand en vervelende gedachtes aan. Het leven is nu eenmaal geen verzameling van alleen maar blije momenten en fijne gevoelens; ook verdriet, frustratie, boosheid, angst en schaamte zijn in ieders leven onvermijdelijk. Meditatie brengt daar geen verandering in.

Waar mediteren je echter wél bij helpt, is acceptatie. De kwetsbaarheid en onvoorspelbaarheid van het leven blijven onveranderd, maar je vermogen om het leven te accepteren zoals het is groeit naarmate je vaker meditatie beoefent. Dit helpt je om beter om te gaan met gebeurtenissen in je leven, vooral wanneer je het het hardst nodig hebt.

Tip: begin met geleide meditatie

Mediteren vergt training en geduld. Het is niet zo dat je het na drie ademhalingsoefeningen van een minuutje onder de knie hebt. Een goede manier om te beginnen met mediteren is door middel van geleide meditatie. Hierbij volg je een gesproken tekst of bepaalde geluiden die je helpen om tot jezelf te komen. Een persoonlijke favoriet is de app Headspace, die je gemakkelijk kunt downloaden op je telefoon.

 

Eline
Freelance copywriter en redacteur Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Het liefst schrijft ze die verhalen zelf op. Of de woorden nu uit de mond van een kind, een ondernemer, een wereldverbeteraar, een BN’er of een 90-jarige komen; deze Achterhoekse heeft van aandachtig luisteren haar hobby gemaakt en van verhalen schrijven haar werk. Bewust leven, duurzaamheid, stijl, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept. Meer weten over Eline? Ga dan naar www.elinehoffman.com.

Stenen om fijn mee te mediteren

Gerelateerde artikelen

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen? Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron van magie en kracht voor sjamanen en andere healers. Edelstenen zijn mineralen, in de natuur voorkomende anorganische materialen met een constante chemische samenstelling...

Lees meer
Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen?

Hoe herken je echte edelstenen Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron kracht voor sjamanen en andere healers. De magie is betoverend al is het alleen uit de schoonheid en kleur die de natuur ons geeft. Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt...

Lees meer