Verklein je footprint

Weet jij hoeveel hectare grond je gebruikt met je manier van leven? Oftewel: hoe groot je footprint is? Steeds meer mensen besteden aandacht aan dit vraagstuk en verdiepen zich in een levensstijl die minder belastend is voor het klimaat en hun omgeving. Benieuwd hoe jij de impact van jouw persoonlijke levensstijl kunt verkleinen? Wij geven je 10 tips.

Wellicht ontdek je bij het lezen van onderstaande stappen dat je de goede weg al bent ingeslagen. In that case: ga zo door! Zijn onderstaande tips nieuw voor jou, dan zijn ze absoluut het proberen waard. Want hoe cliché het ook klinkt: een betere wereld begint toch echt bij jezelf. Succes!

1. Eet vaker plantaardig

20 tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de productie van voedsel. Daarbij is meer dan de helft afkomstig van vlees en zuivel. Plantaardig eten is dan ook beter voor het milieu en het dierenwelzijn. Kies vaker voor peulvruchten, groenten en noten in plaats van vlees en beperk je zuivelinname. Minder vlees eten is bovendien ook beter voor je gezondheid.

2. Eet lokaal en seizoensgebonden

20 tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de productie van voedsel. Daarbij is meer dan de helft afkomstig van vlees en zuivel. Plantaardig eten is dan ook beter voor het milieu en het dierenwelzijn. Kies vaker voor peulvruchten, groenten en noten in plaats van vlees en beperk je zuivelinname. Minder vlees eten is bovendien ook beter voor je gezondheid.

3. Douche korter

We weten dat een lange warme douche op sommige dagen nu eenmaal heerlijk is. Maar heus: na vijf minuten ben je ook echt wel schoon.

4. Haal stekkers uit het stopcontact en sluit beeldschermen af

Ja, het klinkt heel logisch. Maar toch kunnen veel mensen extra energie besparen door onnodige stekkers uit het stopcontact te halen en laptops en televisies uit te schakelen als deze niet gebruikt worden. Kleine moeite, maar alle kleine beetjes helpen.

5. Neem je eigen tas mee bij het shoppen
De eerstvolgende keer dat de winkelier aan je vraagt of je er een tasje omheen wilt zeg jij ‘nee’. Naast dat je hiermee onnodig plasticverbruik voorkomt, is het toch ook zonde om die mooie tas die je thuis hebt liggen maar zo af en toe te gebruiken?

6. Kies vaker voor tweedehands

Een rondje vintage shoppen of in kringloopwinkels neuzen kan je pareltjes van vondsten opleveren. Ook leuk: kleding of spullen die je niet meer draagt of gebruikt ruilen met vrienden. Iets wat jij niet meer past is misschien wel nét het stuk dat in de kledingkast van je vriendin ontbreekt – of andersom natuurlijk.

7. Pak vaker de fiets

Geen benzinekosten, geen uitstoot, geen file-ergernissen, beter voor de conditie: het spreekt voor zich dat het in vrijwel alle opzichten beter is om de fiets te pakken dan de auto. Is het vanwege de reisafstand naar je werk niet mogelijk om de auto te laten staan, probeer dan in elk geval om buiten je werk om zo vaak mogelijk voor een fietstochtje of wandeling te kiezen.

8. Kies ook op vakantie voor streekproducten

Dit is meestal niet alleen veel lekkerder, het geeft je ook nog eens een beter kijkje in de keuken van de cultuur van het land waar je je bevindt. Én je steunt er de lokale bevolking mee.

9. Ga eens met de trein op vakantie

Uiteraard brengt het je niet naar een tropisch eiland of aan de andere kant van de wereld. Maar met de trein kun je genoeg prachtige bestemmingen bereiken. Denk aan mooie steden in Europa of een treinreis richting het indrukwekkende Rusland. Wellicht een idee voor je volgende vakantie?

  1. Meet jouw voetafdruk

Om te bepalen wat je met jouw levensstijl het beste kunt doen is het natuurlijk handig om te weten hoe groot jouw voetafdruk nu is. Is het vooral je voedingspatroon dat belastend is? Of reis je veel met het vliegtuig of de auto? Deze en andere factoren bepalen de grootte van je huidige footprint. Via de website van Voetafdruk Nederland kun je een voetafdrukscan doen die jouw impact berekent. Vervolgens krijg je gerichte tips die toegespitst zijn op jouw levensstijl. Nieuwsgierig geworden? De voetafdrukscan kun je hier doen.

Gerelateerde artikelen

Sustainable Fashion Gift Card

Sustainable Fashion Gift Card

sustainable fashion gift card De Sustainable Fashion Gift Card is 20 april 2020 gelanceerd en is de eerste fashion giftcard ter wereld gericht op duurzaamheid die je online en offline bij merken, winkels, belevenissen, fashion rental en vintage winkels kan...

Lees meer

5 boekentips duurzaamheid

BLOG 5 BOEKENTIPS DUURZAAMHEID MUST READS Heerlijk vind ik het om old fashioned om een boek te lezen. Een boek is voor mij echt een geprinte versie, geen e-book*. Uiteraard snap ik dat een e-book goedkoper zal zijn en beter voor de bomen maar ik heb een zwak voor...

Lees meer