Word jij ook getrokken door de magie van edelstenen? De glinstering, de kleur, ruwheid en tegelijkertijd schoonheid van stenen is oogverblindend. Ik deel graag mijn verhaal van de zoektocht naar edelstenen.

Het idee van een sieradenlabel was geboren, de naam Ana Dyla stond vrij snel, maar toen, toen begon het echte werk. Ik ging op zoek naar ateliers voor mooie samenwerkingen. Ik vind het belangrijk dat de partijen met wie ik samenwerk staan voor dezelfde waarde als Ana Dyla; eerlijk, ethisch, transparant en duurzaam.  

Een korte schets van het eerste bezoek in één van de ateliers waar we, gelukkig, nog steeds mee samenwerken.

Turkije & edelstenen

Ik was net afgestudeerd en met mijn master in het recht op zak had ik eigenlijk geen flauw benul van edelstenen (behalve dat ik ze onwijs mooi vind). Mijn ouders komen van oorsprong uit Turkije en ik heb altijd wel een bijzondere band met land gehad. De ambacht van sieraden is ongekend goed in Turkije en dat er edelstenen te vinden zijn wist ik ook. Ik had echter nog nooit gehoord van een actieve business in edelstenen. Mijn zoektocht begon vol hoop maar tegelijkertijd wist ik niet waar of hoe ik moest beginnen. Na een zoektocht van enkele weken was de hoop enigszins verloren. Ik raakte via via in gesprek en eindelijk was er iemand die me kon helpen en verwees mij naar een atelier waar ze zelf gevonden edelstenen bewerkten. Yes, mijn goudmijn was gevonden!

In een taxi 1,5 uur buiten de stad, werkelijk geen enkel idee waar ik naartoe ging en wat ik zou aantreffen. Aantreffen was het. De taxi chauffeer vroeg onderweg wel 3x ik of ik zeker was van het adres (wat mij uiteraard aan het twijfelen maakte). Bij aankomst keek ik om mij heen en ik vrees dat er een lichte twijfel te zien was. Bij het uitstappen zij de chauffeur ‘doe maar rustig aan, ik wacht hier’. Wat een opluchting, want dit kon niet goed gaan – althans dat dacht ik.

 

Heel veel stenen

Ik belde aan en de deur werd geopend door een vriendelijke man van rond de 50. Ik werd met open armen verwelkomd en een vrij grote open ruimte met heel veel stenen / grote keien. Stenen. Stenen. Stenen Na een social talk durfde ik dan toch voorzichtig te vragen waar de stenen waren waar ik voor kwam. Stenen van één kleur, waar je door de glinstering en kleur al een instant happy feeling krijgt. De reactie was vrij simpel: ‘nou hier, kijk maar om je heen’. Ik voelde een brok op komen, dit was niet helemaal wat ik zocht. Degene die mij kennen weten dat ik ook vrij snel conclusies kan trekken en deed een kleine happy dance in gedachte dat de taxi waarschijnlijk nog buiten stond. Ik bedankte vriendelijk voor de tijd, vertelde dat ik op zoek was naar stenen voor sieraden en stond al met mijn tas bij de deur. (Yes, guilty ik moet leren iets geduldiger te worden en iets minder snel conclusies te trekken).

Verrassing

Op dat moment kwam er een volledige verassing. Op het moment dat de steen doormidden ging werd ik verblind van schoonheid, glinstering, kleur, alles waar ik naar op zoek was. Het was zo mooi en ik had werkelijk geen idee dat dit dus onderdeel van het proces was. Voor ik het wist hadden ze een prachtige mooie chalcedoon voor mij geslepen. Vol nieuwsgierigheid heb ik de hele middag vragen gesteld, kennis gemaakt met het team en in volle teugen genoten van amethisten, chalcedonen, obsidiaan en kwartsen. Het was zo ontzettend leuk en gezellig, vol bewondering heb ik alle kennis tot me genomen.
De belangrijkste vraag voor mij was, waar komen deze stenen vandaan. Dat kan je lezen in dit blog. 

Ana Dyla is een duurzaam sieradenlabel van Nederlandse bodem. De essentie van Ana Dyla is stralen met sieraden, je persoonlijkheid laten spreken en een statement durven maken voor een mooiere wereld. Neem eens een kijkje in onze collectie!

Gerelateerde artikelen

Sustainable Fashion Gift Card

Sustainable Fashion Gift Card

sustainable fashion gift card De Sustainable Fashion Gift Card is 20 april 2020 gelanceerd en is de eerste fashion giftcard ter wereld gericht op duurzaamheid die je online en offline bij merken, winkels, belevenissen, fashion rental en vintage winkels kan...

Lees meer

5 boekentips duurzaamheid

BLOG 5 BOEKENTIPS DUURZAAMHEID MUST READS Heerlijk vind ik het om old fashioned om een boek te lezen. Een boek is voor mij echt een geprinte versie, geen e-book*. Uiteraard snap ik dat een e-book goedkoper zal zijn en beter voor de bomen maar ik heb een zwak voor...

Lees meer