Hoe herken je echte edelstenen

Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron kracht voor sjamanen en andere healers. De magie is betoverend al is het alleen uit de schoonheid en kleur die de natuur ons geeft. Heb je je ooit afgevraagd waar de kristallen die je koopt vandaan komen? Ze komen letterlijk uit moeder aarde.
Iedere steen heeft zich duizenden en soms zelfs miljoenen jaren gevormd omdat de juiste omstandigheden (temperatuur, mineralen en druk) aanwezig waren.

Edelstenen in allerlei soorten

Edelstenen heb je in allerlei soorten en maten en ook in verschillende kwaliteiten. Ten eerste is de ene edelsteen duurder dan de andere en vervolgens kan ook de kwaliteit per edelsteen sterk verschillen. Helaas is het zo dat er met edelstenen geregeld wordt gesjoemeld. Stenen worden soms nagemaakt en heel vaak behandeld zodat ze er beter uit zien of gelijk zijn aan elkaar. Wij geloven in de puurheid van de steen om ook de energie zo schoon mogelijk te houden.

Behandelde edelstenen

De kunst is om te weten welke stenen echt zijn en welke namaak. Als je eenmaal een bepaalde steen in handen hebt gehad, dan weet je hoe de echte steen eruit moet zien en moet voelen. Daarnaast zijn er aantal dingen om in de gaten te houden, vooral de prijs. Als je een fel gekleurde steen ziet voor weinig geld, dan is de kans zeer groot dat dat niet natuurlijk is. 
Sommige edelstenen worden traditioneel behandeld. Onyx wordt altijd geverfd om die diepzwarte kleur te krijgen, van zichzelf is de Onyx een meer diep donkergrijze steen. Verhitting is een traditionele manier om meer kleur te bewerkstelligen. Dit gebeurt vaak bij een lichte amethyst, door verhitting krijgt het een gele gloed waardoor het op een citrien gaat lijken die veel kostbaarder is dan de amethyst. De paarse Amethyst is een bijvoorbeeld steen die sterk kan variëren in kwaliteit, de dieppaarse heldere variant is duurder dan de lichte geaderde variant.

Turquoise is van zichzelf vrij zacht en poreus, daarom gebruiken ze vaak de techniek ‘stabilized’. Turquoise is namelijk beter te verwerken als het is behandeld met een soort resin waar de turquoise in gedompeld wordt, waardoor het harder wordt.

Een andere techniek is ‘reconstituted’, hierbij wordt de steen (vaak de restjes) vermalen tot een poeder, vervolgens gemengd met resin en kleurstof, in een vorm gegoten en gedroogd. Dat blok wordt dan gesneden en verder verwerkt. Hier zit nog nauwelijks echte steen in.

Hoe herken je pure eerlijke edelstenen?

 

  • Prijs-kwaliteit verhouding
    Als je een edelsteen ziet die opeens een stuk voordeliger is dan je zou verwachten, dan is het waarschijnlijk niet echt / eerlijk.
  • Hoe voelt de steen?
    Edelstenen zijn altijd iets koeler dan glas. Bij deze tip moet je dan wel weten hoe glas voelt natuurlijk, maar glas warmt sneller op. Hou de steen eens tegen je wang.
    Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen.
  • Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.

Onze tip: Ga niet voor het goedkoopste, maar kijk of de verkoper weet wat hij of zij verkoopt en waar het vandaan komt.

 

Meer lezen over edelstenen? We vertellen je graag meer over onze ateliers en waar onze edelstenen vandaan komen.

Nieuwe collectie

in de shop

Duurzaam

voor altijd

Gerelateerde artikelen

Sustainable Fashion Gift Card

Sustainable Fashion Gift Card

sustainable fashion gift card De Sustainable Fashion Gift Card is 20 april 2020 gelanceerd en is de eerste fashion giftcard ter wereld gericht op duurzaamheid die je online en offline bij merken, winkels, belevenissen, fashion rental en vintage winkels kan...

Lees meer

5 boekentips duurzaamheid

BLOG 5 BOEKENTIPS DUURZAAMHEID MUST READS Heerlijk vind ik het om old fashioned om een boek te lezen. Een boek is voor mij echt een geprinte versie, geen e-book*. Uiteraard snap ik dat een e-book goedkoper zal zijn en beter voor de bomen maar ik heb een zwak voor...

Lees meer