Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Bloed kristallen of ethisch gedolven edelstenen?

Al eeuwen worden kristallen gezien als een bron van magie en kracht voor sjamanen en andere healers. Edelstenen zijn mineralen, in de natuur voorkomende anorganische materialen met een constante chemische samenstelling en regelmatige inwendige structuur. Klinkt heel basaal en alles behalve romantisch, bovenal zijn edelstenen onwijs mooi. Verblind door de schoonheid en misschien ook wel de energetische krachten van edelstenen in de ban van de magie wil ik je toch een cruciale vraag stellen. “Heb jij je weleens afgevraagd waar jouw edelstenen vandaan komen?”

People, Planet, Peace

Helaas worden niet alleen diamanten, zilver en goud, ook edelstenen gemijnd onder erbarmelijke omstandigheden. Mijnwerkers – waaronder vaak ook kinderen – werken veel te lange dagen en verrichten zwaar en gevaarlijk werk in het donker. Nog een minpunt is dat mijnen ook nog eens behoorlijk milieuvervuilend zijn. Bij het winnen van stenen wordt er vaak chemicaliën gebruikt die schade berokkenen aan de omgeving. Dit gaat ten koste van het milieu, de dieren en ook de mensen die ermee moeten werken. Uit liefde voor de 3 P’s – People, Planet & Peace – willen wij alleen ethisch verantwoorde sieraden maken. Geen schuldgevoel, alleen puur good. Althans dit proberen we, helaas lukt het nog niet 100%, wel de stenen die niet uit onze ateliers komen geven we duidelijk aan bij de productomschrijving. Hier lees je meer over onze duurzame eerlijke sieraden.

Ontstaan kristallen

De mooiste en meest heldere kristallen ontstaan diep in de aarde. Het begint met magma dat heel langzaam afkoelt, soms wel miljoenen jaren, en dan in kristallen verandert. De kristallen groeien een beetje zoals ijs, een opeenstapeling van hele kleine kristallen die uiteindelijk een groot kristal vormen. Als er onzuiverheden zoals metalen als aluminium en ijzer in gemengd zijn, krijgen de kristallen hele mooie kleuren. Door aardverschuivingen miljoenen jaren geleden werden deze kristallen uiteindelijk naar de oppervalk geduwd. En kunnen daarom door ons gemijnd of gevonden worden.

Ana Dyla handelt anders 

Ik zeg gevonden en dat is wat wij doen. In de maanden maart – juni en september – december trekt ons team erop uit om de mooiste stenen te vinden. Je kan wel raden dat we heel erg afhankelijk zijn van wat we vinden en juist dat is wat het ons proces zo leuk maakt. Inmiddels weten we wel ongeveer welke stenen te vinden zijn natuurlijk zijn de vormen en samenstelling van kleuren altijd weer nieuw. Het proces van het vinden van de stenen op het land is langer dan wanneer er gemijnd zou worden. En soms worden we totaal verrast.

Eenmaal de stenen gevonden gaan ze naar het atelier waar ze afhankelijk van het ontwerp geslepen worden in de vormen en formaten. De stenen worden met de hand geslepen in de vorm die we willen gebruiken in het sieraad. Ook dit is een langer proces dan wanneer het in de fabriek geslepen zou worden. Ana Dyla blijft uniek, omdat we de stenen in de meest pure vorm gebruiken, zonder kleurtoevoegingen. Je vraagt je nu vast af, kleurtoevoegingen? Edelstenen heb je in allerlei soorten en maten en ook in verschillende kwaliteiten. Ten eerste is de ene edelsteen duurder dan de andere en vervolgens kan ook de kwaliteit per edelsteen sterk verschillen. Helaas is het zo dat er met edelstenen geregeld wordt gesjoemeld. Stenen worden soms nagemaakt en heel vaak behandeld zodat ze er beter uit zien of gelijk zijn aan elkaar. Lees hier hoe je echte edelstenen kan onderscheiden.

Blood diamonds

Eerder stelde ik al de vraag, “heb jij je wel eens afgevraagd waar jouw kristallen vandaan komen.” Toen ik begon aan mijn zoektocht had ik 1 principe; alles (van grondstof tot eindproduct) moet eerlijk zijn. Dat is mijn hoogste waarde. Maar hoe zit het nu echt in de industrie van magisch mooie helende kristallen? Je kent de film Blood Diamond (je weet wel met Leonardi di Capri – kwijl – 2007)? Helaas, dat is de pijnlijke realiteit.

Kristallen booming business

In de afgelopen jaren is de business van edelstenen booming geworden (althans zo voelt het voor mij en misschien is het, omdat ik er dagelijks mee bezig ben). De route die een edelsteen aflegt voordat het bij de consument komt is lang, heel lang. Het proces; de mijnwerker vindt de steen. Deze komt via de mijneigenaar terecht bij een handelaar. De handelaar verkoopt de steen door aan een andere handelaar vaak in China of India voor het slijpen en bewerken in een grote fabriek. Vanuit deze fabriek gaat de steen naar een handelaar over beurzen, waar het via een lokale retailer (online of offline) verkocht wordt aan de consument. In dit proces tel je in ieder geval 16 handen, los van de route. Er is geen grip op de route die een steen aflegt, laat staan de werkomstandigheden van alle betrokken partijen. Het is ontzettend moeilijk om de route en de omstandigheden vast te kunnen stellen.

Bij Ana Dyla doen we het anders. We werken momenteel samen met twee steenateliers waar totaal 19 mensen werken. Van het vinden tot het slijpen wordt bij deze collega’s belegd, zo kunnen wij hen op eerlijke wijze van werk voorzien. Lees hier de blog over mijn zoektocht naar edelstenen. (Lees hier over: Mijn eerste kennismaking met edelstenen).

Mijn wetgeving & pijnlijk nieuws

Ik ben (nog steeds) dol op het recht en dankbaar dat het bestaat. Ik vind het enorm waardevol dat er in Europa enige mijnwetgeving is op het gebied van duurzaamheid en arbeid. Landen als Canada, Finland, Argentinië, Botswana, en de Filipijnen hebben een relatief strenge wetgeving als het om mijnen gaat, wat in ieder geval beter is dan geen wetgeving. Helaas is het in de landen waar er vooral wordt gemijnd heel anders. Bijvoorbeeld in Congo waar kinderen van zeven jaar in de barmhartige angstige omstandigheden in de mijnen werken, aldus Amnesty. Of Myanmar, waar volgens een onderzoek van The New York Times de handel in jade het bloederige etnische conflict aldaar heeft gefinancierd en een epidemie van heroïnegebruik en hiv-infectie onder de Kachin-minderheden, die in de mijnen werken, teweeg heeft gebracht. De Lapis jacht is in handen van de Taliban, is net zo pijnlijk. Dit soort berichten maken mij verdrietig en bewust, de wens is om ooit enigszins een verschil te kunnen maken.

Andere kant van het verhaal

 (HaticeWij verkopen weinig tot geen robijn, diamant en saffier, omdat deze stenen bovenaan de lijst van meest corrupte stenen staan. Een enkele keer verwerken we het wel in sieraden en dan is het een uniek stuk met een steen uit een eerder sieraad die omgesmolten is.

Er is natuurlijk ook een andere kant van dit verhaal. Hoe je het ook wendt de edelsteenhandel creëert wel werkgelegenheid die ontstaat door de groeiende vraag. Doordat mensen verbetering willen, ondernemen steeds meer overheden acties om het welzijn in de mijnen te verbeteren. Helaas gaat dit niet zo snel als dat we zouden willen. Reden hiervoor is dat men de ‘goedkope’ prijs van de stenen gewend is maar zich niet realiseert dat het steeds moeilijker is om aan stenen te komen. We willen meer steen dan de aarde omhoog spuwt, wat het proces vertraagd en schaarste creëert. Dus in dit geval speelt vraag en aanbod zeker een rol.

Ik (Hatice) heb lang getwijfeld of deze blog online moest komen. Het is een moeilijk proces en met Ana Dyla willen we eigenlijk enkel de positieve kant belichten, Het is mogelijk, samen kunnen we verandering realiseren, het is een evolutieproces. Verandering kan enkel als je ook weet wat anders moet en beter kan. Je wil ethisch gedolven stenen, met een schone energie. Zeker je kunt kristallen clearen van de energie, echter voor mij persoonlijk is dat niet voldoende.

Ethische stenen

Wel, hoe weet je nou of een steen eerlijk & ethisch is?

  • Let op prijs-kwaliteit verhouding, net zoals bij kleding kun je aan de prijs van een kristal ook de kwaliteit aflezen. Citrien is bijvoorbeeld een kwarts die tot een familie van amethisten behoort, het is een kostbare steen. De goedkope variant is vaak een gebrande amethist.
  • Keuze van de steen; luister naar je gevoel, als het niet goed voelt is het ook niet goed. (lees hier de blog: Hoe kies ik de juiste edelsteen)
  • Heb je vragen over een steen, je mag ons altijd een mailtje sturen en we helpen je graag verder! Of lees hier verder over ethische stenen.

Hoe mooi echte edelstenen ook zijn en het echt een onderdeel is van onze sieraden, het is voor ons nog veel mooier als het vreedzaam en eerlijk is geproduceerd wordt – van grondstof tot smeedwerk. Ik geloof dat een meerderheid van de mensen in dit werkveld de beste intenties heeft en ik besef me dat het moeilijk is om dit proces transparant te maken. Daarom ben ik ook enorm blij en dankbaar dat wij het getroffen hebben met een fantastisch team waar we inmiddels al drie jaar heel fijn mee samenwerken.

Veel liefs! Hatice

Ana Dyla is een duurzaam sieradenlabel van Nederlandse bodem. De essentie van Ana Dyla is stralen met sieraden, je persoonlijkheid laten spreken en een statement durven maken voor een mooiere wereld. Neem eens een kijkje in onze collectie! Wij geloven in een wereld waarin wij de verantwoordelijkheid hebben om met onze keuzes de wereld een beetje eerlijker, duurzamer en beter te maken. Met elke aankoop help je ons 100 eerlijke banen te creëren.

Altijd op de hoogte over ons laatste nieuws over de sale, speciale events of ander leuk nieuws? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of volg ons op Instagram!

 

Nieuwe collectie

in de shop

Duurzaam

voor altijd

Gerelateerde artikelen