BLOG

5 BOEKENTIPS DUURZAAMHEID

MUST READS

Heerlijk vind ik het om old fashioned om een boek te lezen. Een boek is voor mij echt een geprinte versie, geen e-book*. Uiteraard snap ik dat een e-book goedkoper zal zijn en beter voor de bomen maar ik heb een zwak voor papier, een zwak voor mode en een zwak voor duurzaamheid. Dus hierbij mijn vijf favoriete boeken over duurzaamheid. Voor momenten dat je denkt ‘ik kan het verschil niet maken’, want dat kan je wel!

5 MUST READS

PROACTIVISME – EVA ROVERS

De wereld in je eentje veranderen is moeilijk, zo niet onmogelijk. Dit hoeft niet te betekenen dat je niets kan doen, immers alle kleine beetjes helpen. Aan de hand van grappige voorbeelden en praktische tips deelt Eva hoe het je wél gaat lukken om impact te creëren als eenling. Het is een fijn te lezen boek waarin herkenbare vragen beantwoord worden en daarnaast praktische tips staan. Meer informatie over Practivisme.

dit is een goede gids – marieke eyskoot

 

Marieke Eyskoot, is ‘sustainable fashion en lifestyle-expert’. Missie van Marieke is een duurzaam leven ‘stijlvol te verspreiden’. Het boek geeft tips hoe je duurzaam kan leven op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen en werken. Een inspirerend boek wat je enorm blijft hangen en direct toepasbaar is in het dagelijks leven.  (Haar boek ‘Talking dress’ was het eerste boek over duurzaamheid die ik heb gelezen, ook een aanrader.)

START SOMETHING THAT MATTERS – BLAKE MYCOSKIE

 

Het verhaal van Blake dat in 2006 TOMS heeft opgericht.  TOMS heeft zich ontwikkelt als van schoenenmerk en heeft sinds het bestaan al meer dan 60 miljoen kinderen van nieuwe schoenen voorzien, meer dan 400.000 mensen geholpen met een verslechterd gezichtsvermogen Het is onwijs bijzonder om te lezen hoe Blake de oprichting en ontwikkeling van zijn bedrijf heeft ervaren. Meer over Start something that matters.

het zero waste project – jessie & nicky kroon

 

Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hallo mooiere wereld. (Leuke is, deze meiden hebben nu een fantastisch mooie zero waste shop in Amersfoort, waar Ana Dyla ook te koop is. Een must visit als je in Amersfoort bent! SMIR Store)

de verborgen impact – Babette Porcelijn 

 

We hebben direct invloed op het ecosysteem, simpelweg door watergebruik, landgebruik en ontbossing, gebruik van fossiele energie en uitstoot van broeikasgassen. Babette beschrijft de dingen die het meeste impact hebben – bekend en minder bekend. In de drie delen – ‘Wat is onze verborgen impact?’, ‘Wat zijn de gevolgen?’, ‘Hoe kunnen we het oplossen?’ – omschrijft ze de gevolgen van ons gedrag die wij zelf niet zien. Het besef dat je door dit boek krijgt heeft zo’n impact op je dat je na het lezen niet anders kan dan je gedrag aanpassen.  

VEel lees plezier!

 

Sidenote over e-readers en boeken. Een e-reader gaat weliswaar langer mee dan een boek maar dat maakt het nog niet duurzaam. Om e-readers te maken zijn mineralen en metalen nodig. Deze worden vaak goedkoop gehaald uit landen waar weinig milieurichtlijnen zijn. Ook wordt er voor e-readers veel plastic gebruikt, de batterijen moeten regelmatig opgeladen worden en ook het draadloos netwerk waar veel e-readers over beschikken, vraagt om energie. Daarbij gaan e-readers niet eeuwig mee en vaak als chemisch, niet-afbreekbaar afval eindigen. In vergelijking lijkt een papieren boek zo gek nog niet. Een natuurlijk product gemaakt van hout, dat vier tot zes keer gerecycled kan worden. Bomen kunnen steeds opnieuw worden aangeplant. Bind me hier niet op vast, ik heb er onvoldoende research naar gedaan om er een echt oordeel over te kunnen vellen.

 

 Ana Dyla is een duurzaam sieradenlabel van Nederlandse bodem. De essentie van Ana Dyla is stralen met sieraden, je persoonlijkheid laten spreken en een statement durven maken voor een mooiere wereld. Neem eens een kijkje in onze collectie! Wij geloven in een wereld waarin wij de verantwoordelijkheid hebben om met onze keuzes de wereld een beetje eerlijker, duurzamer en beter te maken. Met elke aankoop help je ons 100 eerlijke banen te creëren.

Nieuwe collectie

in de shop

Duurzaam

voor altijd

Gerelateerde artikelen

Sustainable Fashion Gift Card

Sustainable Fashion Gift Card

sustainable fashion gift card De Sustainable Fashion Gift Card is 20 april 2020 gelanceerd en is de eerste fashion giftcard ter wereld gericht op duurzaamheid die je online en offline bij merken, winkels, belevenissen, fashion rental en vintage winkels kan...

Lees meer
9 tips om duurzame kleding te dragen

9 tips om duurzame kleding te dragen

blog 9 tips om duurzame kleding te dragenDuurzame kleding kopen kan een echte struggle zijn, tenminste als je niet weet hoe en waar je moet beginnen. Maak het jezelf makkelijker: met deze tips wordt duurzaam shoppen leuk! Het is wel helder dat de mode-industrie toe is...

Lees meer