blog

9 tips om duurzame

kleding te dragen

Duurzame kleding kopen kan een echte struggle zijn, tenminste als je niet weet hoe en waar je moet beginnen. Maak het jezelf makkelijker: met deze tips wordt duurzaam shoppen leuk!

Het is wel helder dat de mode-industrie toe is aan verandering. Productieprocessen brengen schade aan zowel mens als milieu. De rage van de snelle mode, oftewel fast fashion zorgt voor overconsumptie. De documentaire de  True cost laat de pijnlijke kant van de mode-industrie heel goed zien. Ik hoor je denken, ‘moeten we dan helemaal niet meer shoppen’?

Ik snap maar al te goed dat shoppen onwijs leuk kan zijn. We willen allemaal mooi en leuk voor de dag komen en het is simpelweg een leuke bezigheid.

[et_pb_mc_title content_title=”Dus laten we maar snel de 9 tips delen om leuk, fashionable én duurzaam te dragen. Enjoy!” _builder_version=”4.1″ title_level_font=”Playfair Display||on||||||”][/et_pb_mc_title]

1 Minder kleding kopen

Ik snap dat deze lastig is, ‘minder kleding kopen’. Toch is het wel de duurzaamste maatregel die je kan nemen. Koop kleding als je het echt nodig hebt en dan besef je dat best wel eens lang kan duren.

2 Detox je kledingkast (en geest)

Kijk eens in je kledingkast, hoe vaak draag je elk kledingstuk? Zijn er ook kleren die je eigenlijk nooit draagt of zelfs nooit gedragen hebt? Zou je ze missen als ze er ineens niet meer waren? Gevalletje Marie Kondo, gooi alles uit je kledingkast op een hoop. Pak het stuk voor stuk vast en vraag jezelf af ‘does it sparke joy?’. Bij een ja vouw je het kledingstuk op en leg je het in je kast. Een nee is een aparte stapel (komen we straks nog op terug). Je zal merken dat een legere kledingkast meer rust brengt.

3 Ontdek wat bij jou past

Maak het jezelf makkelijk: analyseer je figuur, welke kleur en modellen je goed staan en wat je graag draagt. Kijk niet wat er in de mode is, maar naar wat jou goed staat. Je hoeft geen bloemetjes aan omdat het in de mode is als dat helemaal niet jouw stijl is. Als je jouw stijl hebt ontdekt zal je je beseffen dat je veel minder zal kopen en zeker ook minder miskopen zal begaan. Als je niet elk half jaar iets nieuws hoeft te kopen heb je meer geld om uit te geven aan dat ene mooie kledingstuk! Grote plus!

4 Maak je kledingkast ready-to-wear

Hoe frustrerend als je voor je kast staat en denkt ‘wat moet ik vredesnaam aan!’. Tijd tikt, je moet op tijd zijn voor je afspraak. Je doet het ene setje na het andere setje aan en niets voelt goed. Je gooit het op een stapel en ja hoor, je trekt het setje aan wat je vorige week ook al twee keer aan hebt gehad. De oplossing: maak vaste setjes of leg kledingstukken bij elkaar die goed te combineren zijn.

  1. Creëer je eigen stijl

Zorg voor een basis aan goede kledingstukken (denk aan basics die te combineren zijn). Dit kun je aanvullen met een aantal opvallende exemplaren die niet even anders zijn.

  1. Shop écht mooie spullen

Shop kledingstukken waar je hartje sneller van gaat kloppen. Kledingstukken waarvan je weet dat de gaten erin moeten vallen voordat je het weer uit wilt trekken. Koop geen kleding die er enkel mooi uit ziet, maar ondertussen is het gemaakt voor maar één seizoen, of één feestje. Duurzaam shoppen is ook: écht mooie spullen kopen van écht goede kwaliteit. Duurzaam kost misschien iets meer maar je zal er veel langer met een goed gevoel plezier aan beleven.  Het is misschien niet het allerleukste om constant in de labels te kijken welk materiaal het gemaakt is dus maak het jezelf makkelijk door te shoppen bij de duurzame labels als People tree, Armedangels & Cossac.

  1. Shop vintage

Duurzaam & goedkoop? Koop tweedehands kleding! Je kan op zoveel leuke manieren tweedehands shoppen, er zijn allerlei leuke vintage marktjes bijvoorbeeld de Ijhallen of leuke kleding swapfeestjes. Ook online kan je leuk tweedehands shoppen bij onder The Next Closet of United Wardrobe. En juist omdat je niet weet wat je zult vinden maakt dit de zoektocht nog leuker!

  1. Wees creatief

Wist je dat je van creatief bezig zijn geluksstofjes aanmaakt in je hersenen? Je komt in je rechterhersenhelft, in een ‘flow’. Dus tijd om je eigen kleding te maken of de ‘wegdoen stapel’ uit 1 kun je vermaken. Hoe leuk is het als jij creaties hebt die verder niemand anders hebt!

9. Koop kleding met een mooi verhaal

De afsluiter is toch wel, koop kleding met een mooi verhaal! Kies voor een wereld waar jij het verschil kan maken, je bent immers wat je draagt!

Ana Dyla is een duurzaam sieradenlabel van Nederlandse bodem. De essentie van Ana Dyla is stralen met sieraden, je persoonlijkheid laten spreken en een statement durven maken voor een mooiere wereld. Neem eens een kijkje in onze collectie!

We zijn erg benieuwd! Heb jij nog tips om te kiezen voor duurzame kleding? Drop ze in de comments!

Gerelateerde artikelen

Sustainable Fashion Gift Card

Sustainable Fashion Gift Card

sustainable fashion gift card De Sustainable Fashion Gift Card is 20 april 2020 gelanceerd en is de eerste fashion giftcard ter wereld gericht op duurzaamheid die je online en offline bij merken, winkels, belevenissen, fashion rental en vintage winkels kan...

Lees meer

5 boekentips duurzaamheid

BLOG 5 BOEKENTIPS DUURZAAMHEID MUST READS Heerlijk vind ik het om old fashioned om een boek te lezen. Een boek is voor mij echt een geprinte versie, geen e-book*. Uiteraard snap ik dat een e-book goedkoper zal zijn en beter voor de bomen maar ik heb een zwak voor...

Lees meer