First introduction to precious gemstones | Personal Hatice

Turkije & edelstenen

Ik ben net afgestudeerd en met mijn masterdiploma rechten had ik eigenlijk geen verstand van edelstenen (behalve dat ik ze ontzettend mooi vind). Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Turkije en ik heb altijd een bijzondere band met het land gehad. Het ambacht van sieraden is in Turkije ongekend goed en ik wist ook dat er edelstenen te vinden zijn. Ik had echter nog nooit gehoord van een actief edelsteenbedrijf in Turkije. Mijn zoektocht begon vol hoop, maar tegelijkertijd wist ik niet waar of hoe ik moest beginnen. Na een zoektocht van een paar weken was de hoop op de een of andere manier verloren. Ik kwam door een gesprek heen en uiteindelijk was er iemand die mij kon helpen en mij doorverwees naar een studio waar ze zelf aan gevonden pareltjes werkten. Ja, mijn schat is gevonden!

In een taxi 1,5 uur buiten de stad had ik werkelijk geen idee waar ik heen ging en wat ik zou aantreffen. De taxichauffeur vroeg 3 keer of ik zeker was van het adres (wat mij uiteraard deed twijfelen). Aangekomen op het adres keek ik om me heen en ik vermoed dat er een lichte twijfel op mijn gezicht was. De taxichauffeur verzekerde mij dat hij buiten zou wachten. Laten we gaan!.

Veel edelstenen

Ik belde aan en de deur werd rond de vijftig geopend door een vriendelijke man. Ik werd met open armen ontvangen in een grote open ruimte met veel stenen/grote rotsblokken. Na een sociaal gesprek durfde ik voorzichtig te vragen waar de stenen waren waarvoor ik kwam. Stenen van één kleur, waarbij je door de kleur, glans en glans al een instant blij gevoel krijgt. De reactie was vrij simpel: “nou, kijk maar eens om je heen”. Ik voelde me een beetje dom, dit was niet wat ik zocht. Degenen die mij kennen weten dat ik heel snel conclusies kan trekken en deed een klein vreugdedansje met de gedachte dat de taxi waarschijnlijk nog buiten stond. Ik bedankte vriendelijk voor hun tijd en stond al met mijn tas bij de deur. (Eerlijk gezegd moet ik leren wat geduldiger te zijn en minder snel conclusies te trekken).

Verrassing

De heren lachten en vroegen of ze nog vijf minuten van mijn tijd mochten. Kleine twijfels, maar ik vond het te brutaal om te vertrekken. Ze vroegen mij een steen te kiezen – ze leken allemaal op elkaar – uit beleefdheid wees ik naar een willekeurige steen.

Op dat moment was er een complete verrassing. Op het moment dat de steen doormidden viel, werd ik verblind door schoonheid, schittering, kleur, alles waar ik naar op zoek was. Het was zo mooi en ik had werkelijk geen idee dat dit bij het proces hoorde. Voor ik het wist hadden ze voor mij een prachtige chalcedoon geknipt. Nieuwsgierig stelde ik de hele middag vragen, maakte kennis met het team en genoot met volle teugen van amethisten, chalcedoon, obsidiaan en kwartjes. Het was zó leuk en gezellig, vol bewondering heb ik alle kennis in mij opgenomen. De belangrijkste vraag voor mij was: waar komen deze stenen vandaan? Dat lees je in deze blog.

Ana Dyla ethische sieraden voor de ziel. De essentie van Ana Dyla is stralen met sieraden, je persoonlijkheid laten spreken en een statement durven maken voor een mooiere wereld. Bekijk onze collectie! Met elk stuk dat u koopt, steunt u ons bij het creëren van 100 eerlijke handelsbanen wereldwijd. We delen graag inspiratie en eerlijke levensstijlartikelen voor een bewust en vreugdevol leven.

Bekijk & shop hier onze nieuwe collectie!

Terug naar blog